Το απελευθερωτικό αεράκι των μύθων και των παραμυθιών στην Κέα


Η φετινή θεματική της Γιορτής Παραμυθιών είναι «Αγώνας και Ελευθερία». Δυο λέξεις τόσο πανανθρώπινες, τόσο παντοτινές μα και τόσο επίκαιρες.

Γράφει η Δρ Μαρία Βραχιονίδου
Σε μια εποχή ποικίλων πιέσεων, ταραχών και ανακατατάξεων, σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα προς κατευθύνσεις άγνωστες και ίσως δυσοίωνες και τρομαχτικές, πολλοί γύρω μας στέκουν μουδιασμένοι· πολλά δικαιώματα και ελευθερίες που ως τώρα θεωρούνταν αυτονόητες, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο, που είχαν κερδηθεί με αγώνες αιώνων, ξαναγίνονται διαπραγματεύσιμες ή χάνονται τελείως: πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές ελευθερίες, η ελευθερία του τύπου και η ελευθερία της γνώμης, το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, του αυτοπροσδιορισμού, της αξιοπρεπούς διαβίωσης · οι ελευθερίες των γυναικών, τα δικαιώματα των παιδιών, η ελευθερία να επιλέξει κανείς πού, πώς, με ποιον θα ζήσει.

Μέσα στο νέο αυτό πλαίσιο της εσωστρέφειας, της καχυποψίας, ο Αγώνας για την Ελευθερία αλλά και η Ελευθερία του Αγωνίζεσθαι επικαιροποιούνται επώδυνα αλλά και δημιουργικά. Γιατί πάντα -και το προσφυγικό ζήτημα το έδειξε περίτρανα- υπάρχει η επιλογή να περιβληθείς με τον τρόμο του Άλλου ή να μετατρέψεις τον Άλλο σε Πλησίον και να προσφέρεις αγάπη και κατανόηση· να περιχαρακωθείς στα όρια των αναδυόμενων αντιμαχόμενων μειοψηφιών ή να απλωθείς στην ανοιχτωσιά μιας νέας ομαδικότητας.

Εξάλλου, κι αυτό μας μεταφέρουν οι ήρωες των παραμυθιών αδιάψευστα, σε όλες τις εποχές και σε όλους τους τόπους υπήρχαν σκοτάδια και αδιέξοδα, αλλά μπορεί να κερδίσει μόνο όποιος δεν παύει να αγωνίζεται, όσο κι αν ο αγώνας μοιάζει ανέλπιδος και μάταιος, όσο κι αν χρειαστεί «να λιώσει σαράντα ζευγάρια σιδερένια παπούτσια» μέχρι τη λύτρωση. Και βέβαια ο αγώνας δεν σημαίνει απαραίτητα υψωμένες γροθιές. Γιατί μπορεί να είναι αγώνας για τα καθημερινά υλικά αγαθά, όπως ο αγώνας για τον επιούσιο και την επιβίωση, μπορεί να είναι αγώνας για κοινωνικά αγαθά, όπως η ισονομία και η δικαιοσύνη, αγώνας για να να μην ξεχαστεί το χθες και να μην καταστραφεί το αύριο ή και αγώνας εσωτερικός και προσωπικός – άλλωστε και στη βαθύτερη φυλακή μπορεί κανείς να νιώθει ελεύθερος, όπως και στη μεγαλύτερη ελευθερία να νιώθει σκλάβος.

Με ιστορίες λοιπόν για αγώνες κάθε είδους και με αφηγήσεις για την αναζήτηση της ελευθερίας ξεκινά η φετινή Γιορτή Παραμυθιών της Κέας και μ’ αυτές φιλοδοξεί να παρηγορήσει, να δώσει ελπίδα και να μας κάνει να νιώσουμε το απελευθερωτικό αεράκι των μύθων και των παραμυθιών.


Το Αναλυτικό πρόγραμμα της 15ης Γιορτής Παραμυθιών μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ