2η Γιορτή, 2004


«Τα παραμύθια δεν είναι για να αποκοιμίζουν τα παιδιά, αλλά για να αφυπνίζουν τους μεγάλους και να τους συντροφεύουν σε μια πορεία αυτογνωσίας» 

Hamadi 

2ης Γιορτής Παραμυθιών 
19 Αυγούστου με 4 Σεπτεμβρίου 2004



Πρόγραμμα 

Αφηγήσεις 

Παραμύθια αγάπης και καρπουζιών 
Αφήγηση: Λίλη Λαμπρέλλη
Μουσική: Frans De Clercq
Τέσσερα παραμύθια προφορικής παράδοσης από τρία μέρη του κόσμου (Ινδίες, Κεντρική Αφρική, Ελλάδα). Παράσταση παραδοσιακής αφήγησης –χωρίς στήσιμο θεατρικό, υπό τους ήχους του αυστραλιανού ντιτζεριντού και με μελωδίες από singing bowl από το Θιβέτ, σάζι από την Τουρκία, θιαμπόλι από την Κρήτη και άλλα…που παίζει ο Frans De Clercq Η σχέση με τον κόσμο που ακούει τα παραμύθια, άμεση, παραδομένη στην ποιότητα της στιγμής. Μέσα στα παραμύθια, λέξεις διάσπαρτες της νοηματικής γλώσσας που είναι «ορατή» εκεί που ο λόγος τελειώνει και αρχίζει η σιωπή...
Παρασκευή 20/8 Οτζιάς (Προβλήτα) 10:00 μ.μ.
Σάββατο 21/8 Κορησσία(Εργοστάσιο Εμαγέ) 10:00 μ.μ.

Εμείς την εποχή μας τότε την λέγαμε σήμερα
Αφήγηση: Ιωάννα Κραουνάκη
Ένα Νεολιθικό αγγείο διηγείται τη ζωή του από τότε που γεννήθηκε από την αττική γη πριν από 6000 χρόνια μέχρι που έφθασε στην προθήκη του Μουσείου. Στη διήγηση του εμπλέκεται και η ιστορία της κεραμίστριας δημιουργού του
Δευτέρα 23/8 Ιουλίδα (Πλατεία Δημαρχείου) 9:30 μ.μ.

Στον Κόσμο του Φανταστικού χτες
Αφήγηση : Δημήτρης Προύσαλης, Τατιάνα Φραγκούλια, Θεοδοσία Ψευτέα
Όταν τα λαϊκά παραμύθια, οι παραδόσεις και οι μύθοι ανοίγουν την αγκαλιά τους τα παιδιά τότε ταξιδεύουν μαζί τους στους κόσμους του φανταστικού χτες
Τετάρτη 25/8 (Κάτω Μεριά) 9:00μ.μ.
Παρασκευή 27/8 (Ποίσσες ) 9:00μ.μ.

Ιστορίες που κύλησαν στου κουβαριού την άκρη
Αφήγηση : Εύη Γεροκώστα, Έφη Καψιμάλη, Κάλλι Λάσκαρη, Δημήτρης Προύσαλης, Χριστίνα Φραγκεσκάκη, Τατιάνα Φραγκούλια, Θεοδοσία Ψευτέα.
Ένα ταξίδι στις ιστορίες τους μύθους και τις παραδόσεις. Ένα ταξίδι χωρίς χρόνο. Που τα αδύνατα είναι δυνατά και τα όνειρα βγαίνουν αληθινά. Ένα κουβάρι που ξετυλίγεται απ’ τη μια άκρη της γης στην άλλη και κάνει ακόμα και τους μεγάλους να γίνονται παιδιά.
Σάββατο 28/8 Γιαλισκάρι 10:00μ.μ.

Στο Μονοπάτι της Αφήγησης με το φως της Πανσελήνου
Νύμφες Νεράιδες ξωτικά και αερικά αλλά και άγρια λιοντάρια θα ζωντανέψουν μέσα απ’ της αφηγήσεις σ’ ένα βραδινό περίπατο με το φως της πανσελήνου στο αρχαίο μονοπάτι. Η άκρη του νήματος θα ξεδιπλωθεί απ’ όλους τους αφηγητές της γιορτής των παραμυθιών συντροφιά με τους ακροατές από την βρύση του Κουρέντη έως τον αρχαίο Λέοντα. Σημείο συνάντησης ο άγιος Σπυρίδωνας.
Κυριακή 29/8 Ιουλίδα (Από Βρύση Κουρέντη έως Λέοντα) 9:30 μ.μ

Παραμυθί-ασμα
Αφήγηση : Γιώργος Μιχαλάκης
Το παραμυθί-ασμα είναι μια περιπέτεια ενός παραμυθά που προσπαθούσε να κρατήσει μόνο γι’ αυτόν το παραμύθι του αλλά αυτό ξέφευγε γιατί ήθελε να το μάθουν και άλλοι. Στο τέλος τι θα γίνει θα το κρατήσει ή θα αναγκαστεί να το μοιραστεί και με άλλους; Πως θα νιώσει το παραμύθι; Πως όλοι εμείς;
Τετάρτη 1/9, Κάτω Μεριά 9:30 μ.μ.

Ο Μικρός Πρίγκιπας
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός
Σκηνοθεσία : Νίκος Ορφανός
Σκηνικά : Αλέκος Φασιανός
Μουσική: Νικήτας Μαυρογιάννης
Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι το βιβλίο με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο, μετά την Βίβλο και το κεφάλαιο του Μάρξ. Το ωραιότερο παραμύθι που γράφτηκε ποτέ ξεπερνάει τις θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις που χωρίζουν τους ανθρώπους και ασχολείται με αυτά που τους ενώνουν: τη χαμένη αθωότητα, τη φιλία, την αγάπη. Είναι η ιστορία που έγραψε ένας μεγάλος που έγινε παιδί και κοίταξε τον κόσμο με άλλα μάτια, πιο καθαρά. Αφού έγινε ταινία και θεατρική παράσταση, τώρα ο Μικρός Πρίγκιπας μέσα από την αφήγηση, συνεχίζει το ταξίδι του, 64 χρόνια από τότε που το πρωτοξεκίνησε. (Η Παράσταση θα εγκαινίαση ένα θεατρικό χώρο στο Βουρκάρι)
Σάββατο 4/9, Βουρκάρι (Θέατρο) 10μ.μ.


Έκθεση Βιβλίου 

Κατά την διάρκεια της Γιορτής των Παραμυθιών θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου με θέμα τα παραμύθια τους μύθους και τις παραδόσεις.
Πέμπτη19/8 – 4/9 Κορησσία (Λιμάνι)


Έκθεση Φωτογραφίας με Νότες και Ήχους του κόσμου 

Το Κλίκ του Παραμυθιού
Φωτογραφία: Νίκος Γαβριήλ
Κιθάρα : Antonio chincoa
Ντιτζεριντού: Βασίλης Στεργίου
O Νίκος Γαβριήλ φωτογραφίζει τόνους, ψάχνει για μοίρες και νεράιδες, Λάμιες και Γοργόνες στους τόπους που ζουν και καθοδηγούν τους ανθρώπους. Παράλληλα ο Antonio chincoa με την κιθάρα του θα μας ταξιδέψει με ρυθμούς ισπανικής μουσικής και ο Βασίλης Στεργίου θα μας γνωρίσει το ντιτζεριντού το παλαιότερο πνευστό μουσικό όργανο στον κόσμο, του οποίου η ιστορία χρονολογείται πριν από 40.000 χρόνια! Ο ήχος του ντιτζεριντού είναι μία καταπληκτική ̶γήϊνη ̶ εμπειρία με άπειρες μαγευτικές προεκτάσεις.
Κυριακή 22/8 Ιουλίδα (Από την Πιάτσα προς το Κάστρο)


Διήμερο εργαστήρι αφήγησης παραμυθιών για ενήλικες 

Προσέγγιση στη μαγεία των παραμυθιών και την τέχνη της αφήγησης
Εισήγηση : Λίλη Λαμπρέλλη
Θεωρητική και πρακτική προσέγγιση στα μεγάλα θέματα:
-Τι είναι παραμύθι; -Τι είναι παραμυθάς; -Η αφήγηση είναι τέχνη; -Το συμβολικό στοιχείο στα παραμύθια.- Τα παραμύθια ως μέσο μύησης στην αποδοχή της ζωής.
Σάββατο28/8-Κυριακή 29/8 (Ιουλίδα -Κάστρο) 10π.μ.-5μ.μ.




ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 

Διοργάνωση: Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Κέας
Υπό την αιγίδα και την Υποστήριξη του Δήμου Κέας
Με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Σύλλογου «Σιμωνίδης ο Κείος»
Οργανωτική επιτροπή: Mέλη Πολιτιστικού Συλλόγου «Σιμωνίδης ο Κείος»
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Ευγενικός
Σύμβουλος επικοινωνίας: Μάνια Ντάνου
Ομάδα στήριξης διοργάνωσης: Ντίνα Ιερομνήμων, Ιωάννα Κορασίδου, Μαρία Νικολαΐδου, Νίκος Ορφανός, Claudia Sprenger








----------------------------------------



Συνέντευξη του Γιώργου Ευγενικού στην Μαρία Νικολαϊδου

Τι μπορεί να κάνει ένας «Μικρός Πρίγκιπας» όταν αγαπάει τον τόπο του; Μπορεί να τον μαγέψει γεμίζοντας τον ουρανό με αστερόσκονη. Μπορεί ακόμα να τον σαγηνέψει με ήχους μακρινούς ,μελωδικούς, σαν τους ήχους του ντιντζεριντού. Ο Μικρός Πρίγκιπας Γιώργος Ευγενικός πάντως, κατάφερε να μεταμορφώσει την Κέα, την πιο όμορφη κυρά των Κυκλάδων, σε μια απέραντη Γιορτή Παραμυθιών. Μια γιορτή που έκανε όσους την γευτήκαν, να ανυπομονούν για το επόμενο καλοκαίρι.

Γιατί παραμύθια; Γιατί όπως είπε και ο Hamadi «Τα παραμύθια δεν είναι για να αποκοιμίζουν τα παιδιά, αλλά για να αφυπνίζουν τους μεγάλους και να τους συντροφεύουν σε μια πορεία αυτογνωσίας».                                                                     


Η φετινή γιορτή των παραμυθιών σημείωσε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Ποιο είναι το μαγικό φίλτρο του δημιουργού της;

Πρέπει να είσαι μεθοδικός και να ξέρεις τι θέλεις. Πριν κάνεις οτιδήποτε πρέπει πρώτα να το έχεις οραματιστεί. Στην γιορτή των παραμυθιών, ήξερα το αποτέλεσμα της, ήξερα πώς θα γίνει όλο αυτό το πράγμα πριν ακόμα γίνει. Ακόμα και η οργάνωση,  ήταν σχεδιασμένη μέσα στο μυαλό μου. Χωριστήκαμε σε ομάδες (π.χ ομάδα προετοιμασίας χώρων , ομάδα γραμματείας, δημοσίων σχέσεων) που κάθε μια είχε αναλάβει συγκεκριμένο έργο. Υπήρχαν μάλιστα και έτοιμα εναλλακτικά σενάρια για κάθε μία από τις ομάδες σε περίπτωση που δημιουργηθούν προβλήματα, που δεν λείπουν ποτέ άλλωστε από τέτοιες εκδηλώσεις. Όταν συναντηθήκαμε με τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου “Σιμωνίδης ο Κείος” και τους «ξεδίπλωσα» το όραμα μου προτείνοντας τους να «ταξιδέψουμε» μαζί, δέχτηκαν με ενθουσιασμό. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η γιορτή μας είχε επιτυχία.


Πως ανταποκρίθηκε ο κόσμος στο κάλεσμα της γιορτής;

Η ανταπόκριση του κόσμου στην γιορτή των παραμυθιών ήταν ένα «στοίχημα» που κερδίσαμε. Είναι πολύ σημαντικό ό,τι γίνεται σε έναν τόπο να γίνεται για τους κατοίκους του, για τους ανθρώπους που μένουν εκεί τον περισσότερο καιρό. Αν δεν το στηρίξουν αυτοί δεν μπορεί να σταθεί. Είναι εφήμερο. Και εφήμερο όπως λέει και η αλεπού στο μικρό πρίγκιπα, είναι αυτό που κινδυνεύει γρήγορα να χαθεί.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που έχει στόχο και σκοπό να προάγει την παράδοση , τους λαϊκούς μύθους, τις δοξασίες , όλες αυτές τις ιστορίες που έχουμε οι Έλληνες στην καθημερινότητα μας, στην ιστορία μας και που για τον καθένα μας παίρνουν διαφορετική διάσταση.

Στα Μονοπάτια της Αφήγησης μας οδήγησαν φέτος η Λίλη Λαμπρέλη, η Εύη Γεροκώστα, η Έφη Καψιμάλη, ο Δημήτρης Προύσαλης, η Χριστίνα Φραγκεσκάκη, η Τατιάνα Φραγκούλια, η Θεοδοσία Ψευτέα και η Ιωάννα Κραουνάκη. Όλους τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου γιατί με τις αφηγήσεις τους μας ταξίδεψαν εκεί που τα αδύνατα είναι δυνατά και τα όνειρα βγαίνουν αληθινά. Ξετύλιξαν ένα κουβάρι με παραμύθια που ξετυλίγεται απ’ τη μια άκρη της γης στην άλλη και κάνει ακόμα και τους μεγάλους να γίνονται παιδιά.

Οι αφηγήσεις έγιναν σε πολλά διαφορετικά σημεία του νησιού που διαμορφώθηκαν ιδικά για αυτό το λόγο. Το ενδιαφέρον του κόσμου για να μάθει, να ακούσει και να απολαύσει τις αφηγήσεις ήταν πραγματικά πολύ μεγάλο. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι πολλοί ήταν εκείνοι που ήρθαν από διάφορα σημεία της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Ξάνθη, Κρήτη, Ζάκυνθο κλπ ) ειδικά για την γιορτή των παραμυθιών.


Ποιο είναι το κίνητρο που ξαναζωντανεύει για 2η χρονιά μια τέτοια γιορτή;

Η Κέα είναι ένας τόπος πολύ ξεχωριστός. Είναι η μούσα των Κυκλάδων καθώς σφύζει κυριολεκτικά από μύθους και παραδόσεις. Οι Νύμφες, οι καλές Κυράδες, οι Νεράιδες για παράδειγμα κατοικούν μέσα στις πηγές και η Κέα είναι γεμάτη πηγές. Μάλιστα κάποτε την ονόμαζαν Υδρούσα γι αυτό το λόγο.

Βασικός στόχος είναι να διασωθούν τα παραμύθια. Και διασώζονται μέσα από την αφήγηση. Επίσης θέλαμε να επικοινωνήσουμε με άλλους τόπους, με άλλες πατρίδες με άλλες περιοχές από όλο τον κόσμο. Είναι μαγικός ο τρόπος με τον οποίο κάθε «παράδοση» παίρνει εντελώς διαφορετική διάσταση αλλά και ερμηνεία από τόπο σε τόπο. Η ίδια ιστορία μπορεί στις Κυκλάδες να έχει ένα συγκεκριμένο τέλος και μια συγκεκριμένη αρχή και στην Μακεδονία να διαφέρει, να έχει άλλη αρχή και άλλο τέλος.

Με την γιορτή των παραμυθιών φέτος μας δόθηκε η ευκαιρία , με άλλους αφηγητές, είτε Έλληνες είτε ξένους να ανταλλάξουμε αφηγήσεις μουσικές και εικόνες.


Τι χάρισαν στους επισκέπτες οι οικοδεσπότες της γιορτής εκτός από τα παραμύθια;

Κατά την διάρκεια της γιορτής λειτούργησε έκθεση βιβλίων που συσχετίζονταν με τα παραμύθια, επίσης έγινε υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Το Κλικ του Παραμυθιού” του Νίκου Γαβριήλ μέσα στα παραδοσιακά σοκάκια της χώρας. Ο φωτογραφικός φακός φανέρωσε τόπους, «ψάχνοντας για μοίρες και νεράιδες, Λάμιες και Γοργόνες στα μέρη που ζουν και καθοδηγούν τους ανθρώπους». Η «αποκάλυψη» έγινε υπό τον ήχο μιας κιθάρας (του Antonio chincoa με ρυθμούς ισπανικής μουσικής) και τους γήινους ήχους του ντιτζεριντού (που μας γνώρισε ο Βασίλης Στεργίου και ο Frans De Clercq ) να σαγηνεύει τους διαβάτες από την μια άκρη της Ιουλίδας μέχρι την άλλη.

Παράλληλα με την γιορτή έγινε κι ένα διήμερο εργαστήρι αφήγησης παραμυθιών με εισηγήτρια την Λίλυ Λαμπρέλη. Απώτερος σκοπός του εργαστηρίου ήταν να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα όπως τι είναι παραμύθι, τι είναι ο παραμυθάς, αν η αφήγηση είναι τέχνη, ποιο είναι το συμβολικό στοιχείο στα παραμύθια και τέλος αν τα παραμύθια είναι μέσο μύησης στην αποδοχή της ζωής. Ένα κομμάτι του εργαστηρίου μάλιστα ήταν «βιωματικό» καθώς οι ίδιοι οι συμμετέχοντες δούλεψαν τις αφηγήσεις τους σε προσωπικές ιστορίες τους

Οι συμμετοχές στο εργαστήρι αυτό ήταν εντυπωσιακές, γιατί ενώ είχε σχεδιαστεί για δεκαπέντε άτομα αρχικά, τελικά έφτασε τους 27. Ενδιαφέρθηκαν άνθρωποι διάφορων ηλικιών (από 20 έως 60 ετών) οι οποίοι ήρθαν από διάφορα σημεία της Ελλάδας. Αυτό ήταν και η επιτυχία του.


Είναι η δεύτερη χρονιά που διοργανώνεται μια τέτοια εκδήλωση στο νησί. Μήπως γεννιέται μια παράδοση «γιορτής παραμυθιών»;

Με διαφορετικές εκδηλώσεις αλλά με επίκεντρο τις αφηγήσεις είδαμε πως η περσυνή Γιορτή Παραμυθιών αγκαλιάστηκε από πολύ κόσμο. Αυτό ήταν και το σκεπτικό με το οποίο ξεκίνησε. Ο κόσμος θα μας έδινε την ώθηση να το επαναλάβουμε και την επόμενη χρονιά όπως και τελικά έγινε. Φέτος η γιορτή μας, μεγάλωσε και πιστεύουμε του χρόνου να γίνει ένα πραγματικό πανηγύρι.


Δεν είστε μόνο ο εγκέφαλος της σπείρας των φετινών παραμυθιών αλλά με την ιδιότητα του ηθοποιού και αφηγητής του Μικρού Πρίγκιπα με τον οποίο έκλεισε και η φετινή γιορτή.


Αφηγητής και ταξιδευτής στο ωραιότερο παραμύθι που γράφτηκε ποτέ. Η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα είναι η ιστορία που έγραψε ένας μεγάλος που έγινε παιδί και κοίταξε τον κόσμο με άλλα μάτια, πιο καθαρά. Είναι ένα παραμύθι που ξεπερνάει τις θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις που χωρίζουν τους ανθρώπους και ασχολείται με αυτά που τους ενώνουν: τη χαμένη αθωότητα, τη φιλία, την αγάπη..


Ποια είναι τα μέλη της σπείρας του Μικρού Πρίγκιπα που εγκαινίασε το νέο θεατρικό χώρο στο Βουρκάρι;


Ο Μικρός Πρίγκιπας ζωντάνεψε στον όμορφο αυτό χώρο που δημιουργήσαμε, με τις βοήθεια τριών αγαπητών φίλων και εξαίρετων καλλιτεχνών. Ο Νίκος Ορφανός επιμελήθηκε το κείμενο της μεταφοράς του Μικρού Πρίγκιπα στο σανίδι και φυσικά την σκηνοθεσία. Η μελωδία που έντυσε και αγκάλιασε τόσο γλυκά το φινάλε της γιορτής των παραμυθιών, είναι «παιδί» του Νικήτα Μαυρογιάννη. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στο ζωγράφο Αλέκο Φασιανό του οποίου η έμπνευση και το χέρι γέννησαν τα σκηνικά και τα κουστούμια της παράστασης. Η βοήθεια του ήταν τεράστια .Ο ενθουσιασμός με τον οποίο αγκάλιασε όχι μόνο την ιδέα της σκηνογραφικής επιμέλειας του Μικρού Πρίγκιπα αλλά και την ιδέα της Γιορτή των Παραμυθιών έδωσε σε όλους μας μεγάλη δύναμη. Των ευχαριστούμε γιαυτό


Τι ήταν αυτό που εισπράξατε εσείς από την παράσταση;

«Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια» λέει ο Μικρός Πρίγκιπας και συνεχίζει «πρέπει να βλέπεις με την καρδιά». Αυτό έκανε και τον κόσμο να φύγει μετά το τέλος της παράστασης του μικρού πρίγκιπα με ένα γλυκό χαμόγελο. Ίσως να βρήκαν μια αλήθεια, την αλήθεια τους μέσα από αυτό που είδαν. Κάποιοι άλλοι ίσως να έφυγαν έχοντας ανακαλύψει ότι έχουν εξημερώσει κάποιο φίλο όπως ο μικρός πρίγκιπας εξημέρωσε την αλεπού, που ήθελε πολύ κόπο αλλά έγινε και ο μοναδικός του φίλος. Ίσως πάλι κάποιοι ν ανακάλυψαν την ουσία που δεν έβλεπαν μέχρι τώρα κυρίως την ουσία των ανθρωπίνων σχέσεων. Ίσως κάποιοι άλλοι να κοίταξαν τον ουρανό, να είδαν τα αστέρια να τους χαμογελούν και να σκέφτηκαν ότι αυτά τα αστέρια κάπου αλλού κάποιος άλλος άνθρωπος τα κοιτάζει κάνοντας τα ίδια όνειρα χαμογελώντας.

Ο μικρός πρίγκιπας περιπλανήθηκε και έφτασε στην Τζια. Έπεται συνέχεια;

«Για να γνωρίσεις τους ανθρώπους πρέπει πρώτα να τους εξημερώσεις. Και τους φίλους πρώτα τους εξημερώνεις και μετά τους αποκτάς. –Και πως γίνεται αυτό; -Με μεγάλη υπομονή»

Ο Μικρός Πρίγκιπας πάντα ταξιδεύει, δεν θα μπορούσε να μην ταξιδέψει τώρα. Άλλωστε “Είναι χαρά να δίνεις χαρά στους άλλους, είναι αυτό που μας κρατάει στη ζωή” είχε πει ο Ελύτης. Γι αυτό ο μικρός πρίγκιπας θα ξεκινήσει μια περιπλάνηση μέσα στην Ελλάδα, σε διάφορα σημεία της, προσπαθώντας να βρει μεγάλα και μικρά παιδιά για να τους δείξει τον δρόμο προς τον ουρανό, προς τα αστέρια κάνοντας τους να ακούσουν τους ήχους από τα εκατομμύρια κουδουνάκια.